Yachtskipper af tredje grad kursus (Y3)

Formål:
Er man rigtig sejler, vil man gerne udbygge sin viden om sejlads og alt hvad der har betydning for at planlægge og gennemføre en sikker sejlads.
Gilleleje Sejlerskole afholder Yachtskipper kurser for sejlere som er videbegærlige og gerne vil øge deres kompetencer og som godt vi have det dokumenteret via den næsthøjeste certificering for fritidssejlere ”Yachtskipper af tredje grad”. Søfartsstyrelsen har ansvaret for Yachtskipper uddannelsen som gennemføres sammen med Dansk Sejlunion og Gilleleje Sejlklub.

Indhold:
Uddannelsen er tilrettelagt så kursister, som har en travl hverdag kan følge med og alt materiale og opgaver lægges op på nettet og for at lette kommunikationen anvender vi netværket ”DropBox”. Undervisningen består af 16 lektioner hvor de enkelte kapitler fra pensum bliver gennemgået og efterfølgende stilles en række opgaver som løses og gennemgås indenfor de enkelte emner.
Kurset følger undervisningsplanen fra Søfartsstyrelsen og omfatter undervisning i følgende emner;

1. Terrestrisk Navigation:
Længde og Breddegrader, Storcirkelsejlads, Stedbestemmelse via stedlinjer og pejlinger, elektroniske navigations midler mv.
2. Søfartsreglerne:
Søfartsreglerne med alle vigeregler, skibslys, tågesignaler, afmærkninger, fyrkarakterer mv.
3. Sømandskab:
Stabilitet, Dimensionering af kæder, tovværk og wirere, ankre og beregning af taljer, opbygning af skibe i forskellige materialer, nødudstyr.
4. Meteorologi:
Identifikation af skyer og fronter. Beskrivelse af varm-, koldfronter og okklusioner. Coriolis kraftens indflydelse på lav- og højtryk. Indsamling og tolkning af vejrmeldinger mv.
5. Søret:
Gennemgang af den lovgivning der styrer søfarten med placering af ansvaret for skibe og deres besætninger.
6. Sejlplan:
I forbindelse med kurset udarbejdes en sejlplan fx til en norsk eller svensk havn, hvor alle hovedemnerne fra pensum bliver behandlet. Sejlplanerne udarbejdes i grupper med 2 eller 3 kursister og medbringes til den mundtlige eksamen.
7. Brandøvelse og Brug af redningsflåder:
Der gennemføres praktiske øvelser hvor kursisterne skal prøve hvad det vil sige at slukke en brand. Videre bliver opbygning og brug af redningsflåder gennemgået. Der udstedes certifikat til den enkelte kursist for gennemført kursus.

Eksamen:
For dem der vil have Yachtskippergraden afsluttes kurset med en eksamen, som bliver afholdt lørdag den 4. maj 2019 i Gilleleje Sejlklub. Eksamen består af en stopprøve af en ½ times varighed, hvor kursisterne skal bevise indgående kendskab til søvejsreglerne, inklusive alle tågesignaler, afmærkninger og fyrkarakterer mv.
Alle der består stopprøven går videre til den mundtlige eksamen, hvor de enkelte kursister bliver interviewet af en censor i tre kvarter og bliver bedt om at redegøre for kursets hovedemnerne; altså terrestrisk navigation, sømandskab, meteorologi og søret.

Resultat:
Du opnår graden som Yachtskipper af tredje grad som giver retten til at føre et dansk fritidsfartøj over 15 meter og indtil 24 meter i hele Østersøen og i Nordsøen og Den Engelske Kanal, samt fart på De Britiske Øer, Irland, Norge, Færøerne og langs Grønlands kyster i en afstand af ikke over 30 sømil fra kysten. Yachtskipper af tredje grad giver endvidere ret til at fungere som styrmand (men ikke fører) af danske fritidsfartøjer på alle verdenshavene. Sluttelig opnås retten til at indstille sig til eksamen i Yachtskipper af første grad, som giver ret til at føre et dansk fritidsfartøj over 15 meter men under 24 meter på alle verdenshavene.

Lektioner og pris:
Kurset indeholder 16 lektioner plus to dages speciel eksamens forberedelse. Kurset starter torsdag den 25. oktober og alle lektioner gennemføres på torsdage i Gilleleje Sejlklub fra 19:00 til 22:00. De specielle eksamenslektioner aftales efterfølgende.
Prisen for kurset inklusive kaffe, brød, ost og marmelade er 850 kr.
Kursisterne skal være medlem af Gilleleje Sejlklub. Se hvorfor nedenstående.
Udgift for kursus med Brand og redningsflåde 300 kr. (=’Søsikkerhedskursus’)
Udgifter til bøger er ca. 1000 kr. (Net-version billigere)
Censor 875 kr.
Noget som mange ikke er klar over er, – man må ikke være rød-grøn farveblind, hvis man senere også vil have et sønæringsbevis som Y3 (!)

Underviser er Hans Tørsleff assisteret af Patrick Paludan-Müller – hvis du har spørgsmål er du velkommen til at ringe eller SMS’e på 2276 6238, eller e-mail: hans@torsleff.dk

Tilmelding til Leder af Sejlerskolen Steen Billenstein, e-mail: steen.billenstein@webspeed.dk

= = = =
Vi ønsker ikke at underbyde øvrige Kursus-udbydere væsentlig som trods alt skal leve af det.
Dette er baggrunden for at vi ønsker medlemskab af Gilleleje Sejlklub (900 kr.) som til gengæld vil støtte vor Sejlerskole og Juniorsejlerne.
Trods medlemskab – så er vore priser billige. Se gerne nedenstående eksempler hentet fra nettet:

Nautic Marine: (www.nauticmarine.dk)
Gebyr 5495, Censor 850, Brand + førstehjælp 400, Materialer 1500 kr.

Watergames: (www.watergames.dk )
Gebyr 4995 incl. materialer, Censor 875 kr.

Københavns Sejlerskole (www.sejlerskole.dk)
Gebyr. 5700, Materialer: 1200, Censor 875, Søsikkerhedskursus 200 kr.